Бил съм симпатично бебе

Аз съм Сашо. Проходил съм на 11 месеца. Снимката е правена на 4 годинки.

Аз съм Ани. На вентилатора виках "ряпа", наистина, а на майка си виках "га-га", защото съм била мъничка. Снимката ми е правена на една годинка у баба Ани преди Нова година, имам и сурвачка.

Аз съм Ася. Когато съм била бебе, мама ме водеше на центъра с количката на разходка. Нарисувах себе си и мама.

Аз съм Денис Русков и като малък съм викал "га-га гу-гу гу-гу гу". На тази снимка май съм на една годинка, или на две.

Аз съм Доменика и знам три смешни думички, които съм казвала като малка. На кака си виках "Бена", на водата - "дабуда", а на мандаринката - "бингинка".

Елица

Аз се казвам Христина и като съм била малка, на кучето съм викала "бау-бау", на кокошката - "ко-ко", а на тате - "та-тя".Проходила съм на една годинка. На снимката съм на леглото, на два месеца и половина.

Аз съм Христо. Роден съм в Ямбол. Проходил съм като бяхме в бабини. Мама хвърлила една чашка и викала:"Ице, ела, ела!" и така съм проходил. На снимката съм с мама.

Аз съм Илияна. Проходила съм на 3 месеца, а съм проговорила на 1 годинка. На снимката съм вече на 2 годинки. Рожденият ми ден е на 5 юли.

Аз съм Ивяна. Първата ми думичка е била "мама". Родена съм през 1996 година, на 13 декември. Проходила съм на 10 месеца. Много съм падала и като ходя са ми слагали възглавници да не си удрям главата като падам.

Камелия

Аз рисувам мама. Когато се родих, мама беше женена за тате, по време на Коледа. Тогава аз се родих. Батко ме държеше на ръце. На татко виках "тате", а на мама - "мами".

Аз съм Камен и съм от град Ямбол. Проходил съм на девет месеца, а съм проговорил на три-четири месеца. На снимката съм на плажа, мисля, че в Несебър.

Аз съм Криси и съм от град Ямбол. На едната снимка съм с кака, а на другата- мама ме къпе.

Аз съм Павлинка. На тази снимка съм при баба. Играла съм си с количката, после си играя с една матрьошка.

Аз съм Пепи. На снимките се къпя. Мама ме къпе.

Аз съм Пламена. Когато бях малка, мама ме возеше с количката на село. После отидохме на магазина. С тате и с мама се разхождахме. Нарисувах себе си, мама и една нейна колежка.

Аз съм Росица. На 8 месеца ми е излязло първото зъбче. На 9 месеца съм проходила. Снимката ми е правена вкъщи. Тук съм с мама и тате.

Симона

Баба ми е казвала, че като малка съм знаела три смешни думички. На чорапогащника съм казвала "пургашник", на чаршафчето - "чифафче" и на разходката- "пасотка".

Аз съм Тони. На снимката съм с леля Петя. Тя ми плати джипката и аз карам.

Аз съм Трендафил. Нарисувал съм себе си и майка ми. Аз съм на 1 месец. Майка ми ме разхожда навън.

 

Аз съм Верджиния и съм проговорила на 1 годинка. Вкъщи имам снимка на една годинка. На рисунката сме татко и аз.

Аз съм Вени и съм от град Ямбол. Когато бях малка, на чорапогащника виках "чубашник", на мама- "маминка", а на тате- "тато". Не съм донесла снимка, но съм нарисувала как мама ме хваща за ръката, защото съм пипнала солта с мръсни ръце.

 

Тема: Бил съм симпатично бебе

Цел: Да се подпомогне самоосъзнаването и себеразбирането на детето, важен етап от развитието на личността му.

Материали: снимки, картон, уокмен

Предварителна подготовка: бебешки снимки, разговори с родителите за това кой как е проговорил, какви смешни думички е казвал, как е проходил

Дейност:

“Сърце” - децата си подхвърлят плюшено сърце и си отправят позитивни послания.

Всяко дете получава картинка с предмет, необходим на бебето/биберон, дрънкалка, детска количка/. На децата се поставя задача да се подредят в три групи според картинките.

“Познайте за кого говоря” - децата отгатват гатанка за бебето.

Водещият предлага всяка група да си представи, че плюшеното сърчице всъщност е друг предмет, необходим на бебето. Групата трябва да избере какъв да е този предмет и как да го представи на останалите групи без думи така, че те да го разпознаят.

Всяко дете разказва за себе си като бебе и показва на другите своята снимка. Разказите се записват с уокмен, разпечатват се и се добавят към изложбата от бебешки снимки и в папките на децата. Децата, които не са донесли свои снимки, рисуват как си представят себе си като бебе и разказват по рисунките.