От енциклопедиите

Избрано от:

Тошко Михалев

Влечуги
Алигаторите, крокодилите, костенурките, гущерите са влечуги. Влечугите живеят главно на сушата, но някои от тях прекарват много време във водата. Всички те имат люспести кожи, които не пропускат вода. Те са студенокръвни, т.е. температурата на тялото им е същата като на мястото, където се намират. Влечугите са месоядни. Някои поглъщат плячката си цяла.

Река Дунав
Река Дунав извира от планината Шварцвалд в Германия. Тя тече през много държави на континента Европа. Служи за граница между България и Румъния. Влива се в Черно море.

Мартин Стайков

Слънчеви петна и избухвания
Слънчевите петна се образуват в зони, по-студени от останалата повърхност на Слънцето. Избухванията са огромни струи газ, издигащи се на милиони километри.

Любимата храна на къртицата са червеите. Те също копаят в земята канали като избутват пръстта с мускулестите си тела. В много твърда почва червеите прокопават проходи като поглъщат пръстта.

Зюмбюл Атчева

Жираф
Бягането на жирафа е с оригинална поза, но все пак е бързо - до 54 км в час. При галоп шията на жирафа се клатушка ту напред, ту назад.

Паяци-парашутисти
Някои малки паячета могат да се носят във въздуха като парашутисти. Те изпридат дълга тънка нишка и, подхванати от вятъра, могат да се издигат на височина до 30 метра във въздуха и да пропътуват по този начин дълги разстояния.

Кристиян Динков

Как живее мечката?
Когато се събуди от зимното си спане, мечката яде зеленината на змийския корен, за да възстанови отслабналото си тяло, но тъй като това растение има в себе си отровни вещества, мечката яде мравки като противоотрова.
Бялата мечка броди по арктическите снегове. Тя има дебел слой от мазнина под гъстата си козина. Това и позволява да оцелее дори при температура -37 градуса. когато се наложи, мечетата могат да плуват и затова водната баня в някой вир не е свързана с опасност от удавяне.
Мечката е властелинът на нашите гори.
Вярно е, че е предимно вегетарианка, но да не забравяме народната пословица: "Не ми бай, бабо, за мечка, но ми бай да не ме срещне!".
Женската ражда през година по 1 до 3 малки, които в началото са слепи и голи.

Найден Хаджиев

Как тарантулите улавят плячката си?
Тарантулите са най-големите паяци на планетата. Те живеят в джунглите на Южна Америка. Прекарват деня, криейки се в храстите, а нощем излизат на лов. Тарантулите нямат добро зрение, но краката им са покрити с фини власинки, които улавят вибрациите на движещи се животни.

Това е невероятно!
Водните кончета са бързолетящи насекоми. Някои могат да развиват до 97 км в час и лесно да избягат от враговете си!
Гърбоплавачите могат да стоят под водата няколко часа, без да имат нужда от кислород!

 

Начало