Нашите съчинения

Пролет

Извънземно

Пролетен ден

Който не работи, няма да яде

Есен

Пролетен ден

 


Пролет

Китна пролет пак дойде

с чудните си цветове.

Птичките в гората пеят

и щастливо си живеят.

 

А на нас, децата,

весело ни е на сърцата!

Пеем, смеем се, играем

и за нищо ний нехаем.

Стефани Чирпанлиева

 

Извънземно

Извънземно същество,

но защо е то добро?

Не го гледай, че не е земно,

нито, че е извънземно.

Нека да бъде дори сиво

и няма значение дали е красиво.

То нека да бъде каквото си ще,

но нали и то е почти като теб.

То може да бъде с много ръце,

може да бъдат дори повече от две,

но нали е с добро сърце,

не се страхувай, че ще те изяде.

Не гледай книгата по корицата,

а по съдържанието.

Който го е казал е бил под влиянието

на съдържанието.

Дойчо Иванов

 

Пролетен ден

Като станах сутринта, отворих прозореца и-що да видя!-пролетта дошла. Слънцето грееше с нежните си лъчи и погали лицето ми, небето бе чисто бяло и полъхваше малко ветрец. А въздухът - чист, не е бил по-чист преди. Птиците чуруликаха с нежни гласчета. Дърветата бяха пуснали цвят. Цветята цъфнаха. Хората бяха много весели. Улиците бяха покрити със зелена покривка. Пролетната вечер беше много хубава - залезът на слънцето обагри небето в жълто-червено. Аз харесвам пролетта, тя ми е любимият сезон.

Момчил Добрев

 

Който не работи, няма да яде

Веднъж една баба решила да измете двора. Бабата извикала на дядото да и помогне. Дядото почнал да мие двора, а бабата си легнала. Тя казала на дядото, че я боли крака и ще си почине малко. Дядото измел пътеката, сготвил вечеря и бабата го попитала ще ядат ли. Дядото и отговорил, че който не е работил, няма да яде.

Яни Господинов

 

Есен

Дойде златиста есен. Слънцето уморено наднича зад тъмните облаци. Небето е тъмно и мрачно. Облаците са намръщени и плачещи. Вятърът разпръсква листата, които са паднали от дърветата. Изсипват се поройни и благодатни дъждове. Прелетните птици отлитат на юг. Гнездата са самотни и изоставени. Дърветата събличат жълтата си премяна. Листата падат от дърветата и правят пъстър килим. Тревата пожълтява и увяхва. Хората носят големи и тежки кошници с плодове. Децата си играят с разноцветните листа. Животните събират храна за зимата. Улиците са отрупани с листа.

Николай Славов

 

Пролетен ден

Здравей, красива пролет! Страшно много ми липсваше!

През пролетните утрини изгрева на слънцето е розов, почти лилав, а небето е кристално чисто. Въздухът е чист като в планината и гали лицето ми.

Прелетните птици се връщат от юг и започват да оправят старите си гнезда. Дърветата обличат зелените си премени и си слагат розови и бели воали. Цветчетата се събуждат от зимния си сън и учудено се оглеждат. По улиците се чуват гласовете на продавачите, които продават ухайни цветя. Хората са весели, че пролетта е дошла и усмихнати си купуват цветя.

През пролетните вечери слънцето залязва с цвета на изгрева, а небето е по-тъмно, защото е вечер.

Сбогом, хубавице пролет! Ще чакам с нетърпение другата.

Теодора Михалева